Thursday, December 25, 2008

Pastırmalı ve Yumurtalı Ekmek (Dalyan Ekmek :D )

pastirmaliekmek

İşte karşısında inanıllmaaazzzzzzz bir ekmek tarifi!!! Yanii yeme yanında yat derler ya bu kesinlikle o cinsten.. Bilmem görüntüsü lezzetini yansıtıyormu ama eşimle bu ekmeğin fotoğrafını çekerken ağzımızdan akan salyaları görmeliydiniz :))) Hele de kesince yayılan kokuyu tarif bile edemiyorum. Kısaca şöyle anlatayım, normalde bir fotoğrafı çekmek için bir çok farklı pozisyon, bir çok farklı ışık ayarı, bir çok farklı kombinasyon denerim. Yani bir çorba için en az on tane poz çekmiş olurum. Ancak bu ekmek için sadece dört poz çektik. Çünkü daha fazla yemeden dayanamadık :)). Ekmeğin benzerini Jamie Oliver'da izlemiştim. Bende ordan esinlenerek kendimize uygun malzemelerle hazırladım. Başlı başına bir kahvaltı olduğunu söylemeliyim. Bu ekmeği yapın, yanına da bir bardak çay, bitti giitttiii :)))

pastirmaliekmek2

Malzemeler

Ekmek için;
  • 500 gr un (2,5 su bardağı - Benim bardağım 200 gr un alıyor)
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1/2 yemek kaşığı deniz tuzu (Normal tuzda iş görür heralde.)
  • 2 paket instant maya
  • 300 ml ılık su (Suyunu yavaş yavaş ekledim. Aşağı yukarı bu miktara geldi.)
İç Malzemesi;
  • 5 adet haşlanmış yumurta
  • Pastırma
  • Çekirdekleri çıkarılmış dilimlenmiş siyah zeytin
  • Zeytinyağ
  • Kuru fesleğen
  • Parmesan peyniri
Yapılışı
  1. Ben tüm malzemeyi Kitchen Aid'de hamur yoğurtma kancasını kullanarak yoğurttum. Tüm malzeme biraraya gelince birazda tezgahta kendim yoğurdum. Ancak bu yoğurtma işlemini isterseniz ekmek makinesinde de yapabilirsiniz.
  2. Eğer bu tarz bir aletiniz yoksa iş marifetli ellerinize düşüyor. Unu tezgaha dökün. Ortasında bir çukur açın. Suyu, tuzu, mayayı, şekeri ilave edip yavaş yavaş kenardaki unlardan alarak karıştırın. Ve yumuşak ele yapışmayan bir hamur elde edin. Çok cıvık ve yapışkan olursa un, çok kuru ve dağınık olursa su ekleyin.
  3. Hamur ipeksi bir şekilde pürüzsüz ve elastik olana kadar yaklaşık 5 dakika yoğurun.
  4. Derin bir kaseye hafif un serpin, hamuru içine koyun. Hamurun üzerinede yine un serpin. Kasenin üzerini strecleyin. Ilık bir ortamda mayalanması ve iki katına çıkması için bekletin. Ben ayrıca kaseyi masa örtüsü gibi kalın bir örtü ile sarıyorum. Daha çok sıcaklık sağlaması için kaloriferin yanında bekletiyorum.
  5. Ortamın sıcaklığına göre yaklaşık 1-2 saate hamur istenilen kabarıklığa gelecektir.
  6. Mayalanan hamuru unladığınız tezgaha alın. Bir iki dakika yeniden yoğurun.
  7. Hamuru merdane ile 5 yumurtanın yanyana dizilebileceğinden 3 parmak daha uzun (tarife bak :)) ) ve biraz geniş dikdörtgen şeklinde açın.
  8. Bir miktar zeytinyağ ile hamuru yağlayın. Üzerine kuru fesleğen serpin. Pastırmaları dizin. Zeytinleri serpiştirin. Parmesan peynirini rendeleyin. Hepsinin üstüne yumurtaları dizin.
  9. Uzun kenarından hamuru yuvarlayın. Uçlarını kapatmak için bir ucu diğerinin içine geçirin.
  10. Bir adet yumurtanın sarısını 1 tatlı kaşığı pekmezle çırpın. Pekmez ekmeğin daha çok kızarmasını sağlar. (İpucu kraliçesine teşekkürler :)) Çember yaptığınız hamurunuzun üstüne sürün.
  11. 180 derecede önceden ısıttığınız fırında yaklaşık 35 dakika üzeri iyice kızarıp, bıçak batırdığınızda temiz çıkana kadar pişirin.
Afiyet olsun....

Bu arada bir taşla iki kuş vurarak bu güzel ekmeği hem Mayalı Tarifler Etkinliği'ne hem de sevgili Esra'nın anısına YE #40 Pastırma ve Sucuk Etkinliği'ne gönderiyorum..


Sevgili Nino'cum bu güzel etkinliği düzenlediğin ve Esra'yıda unutmadığın için sana çok teşekkürler. Ayrıca çok çok kolay gelsin..










Mayali Sevgili Seçil'de çok şahane bir konu seçmiş. Seçil sanada çook kolay gelsin..

No comments:

Post a Comment