Friday, May 15, 2009

Karamelli Kurabiye

Karamelli Kurabiye

Dikkat dikkat! Yüksek kalori muhteva eder!

Kurabiye, çikolata ve karamel... Bu üç harika ama bir okadarda enerjik lezzet bir araya geldiğinde sizce ne olur?? Eveet evett tam olarak bir bombaaa olur..
Bu harika bombalar yenildikten sonra size tavsiyem bir kaç tur ev çevresinde koşmanız, yoksa bu kurabiyelerin getirisi yaz arifesinde olduğumuz bu günlerde size göbecik olarak geri dönecektir. :))
Tarifi yeni hediyem "Altın Kitap Çikolata" kitabından uyarladım. Kitap aynen adı gibi altın değerinde! Melodi Çikolatalarını ziyaretimde bana bu olağanüstü hediyeyi verdiler şimdi her kitabı elime aldığımda onları minnetle anıyorum!!! Teşekkürler Meloodddii :)


Karamelli Kurabiye

Malzemeler

Taban için:
  • 1,5 su bardağı un
  • 1 çimdik tuz
  • 180 gr yumuşamış tereyağ
  • 1/2 su bardağı şeker
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilin
Karamel için:
  • 1 su bardağı şeker
  • 2 yemek kaşığı bal
  • 1,5 su bardağı süt
  • 100 gr tereyağ
  • 1 adet yumurta
  • 1 yemek kaşığı tepeleme mısır nişastası
Üst kaplama için:
  • 250 gr Kıyılmış bitter çikolata

Yapılışı

Taban hamuru için:
  1. Kuru malzemeleri bir kapta karıştırın.
  2. Tereyağ ve şekeri mikserde iyice krema kıvamına gelinceye kadar çırpın.
  3. Kuru malzemeleride yağlı karışıma ekleyip karıştırın. Gayet parça parça bir karışım oluyor. Pişerken bütünleşiyor o yüzden panik yapmayın ;)
  4. 20 x 20 ebatlarında kare bir kalıbın tabanına ve kenarlarına yağlı kağıt veya alüminyum folyo döşeyin. Kağıtla kaplamanız önemli aksi halde kalıptan çıkarmanız epey zor. Ben kare küçük borcamda pişirdim.
  5. Karışımı kalıba boşaltıp elinizle bastırarak kalıbın tamamına yayın.
  6. 170 derecede önceden ısıttığınız fırında üzeri renk değiştirine kadar yaklaşık 20-25 dakika pişirin. Kürdan testiyle pişip pişmediğini kontrol edin, kürdan temiz çıkıosa tamamdır. Soğuması için bir kenarda dinlendirin.
Karamel için:
  1. Derin bir sos tenceresinde şekeri iyice eriyip hafif karamelize olana kadar eritin.
  2. Eriyen şekeri sürekli karıştırarak yavaş yavaş sütü ilave edin. Bu aşamada dikkatli olun kızgın şekere süt döküldüğünde bir anda kabaracaktır.
  3. Karıştırmaya devam ederek tereyağını ilave edin.
  4. Nişaşta ve yumurtayı ayrı bir kasede tel çırpıcı veya çatalla çırparak birbirine karıştırın.
  5. Yumurtalı karışımı ocaktaki şekerli karışıma yavaş yavaş ilave edin. Bu arada şekeri sürekli karıştırın.
  6. Karışım koyulaşıp iyice muhallebi kıvamına gelinceye kadar sürekli karıştırarak pişirin. Kaynayıp göz göz olmaya başladığında hazır demektir. Ocaktan alıp ılınmaya bırakın.
  7. Soğuduktan sonra pişip soğuyan alt tabanın üzerine yayın.
Üst kat için:
  1. Çikolatalıyı benmari yöntemi ile eritin. (Arzu ederseniz mikrodalga fırında da eritebilirsiniz.)
  2. Karamel katın üzerine eriyen çikolatayı dökün. Kaşığın arkasıyla veya spatula ile düzeltin. Soğuyup katılaşması için buzdolabına kaldırın.
Tercihen bir gece buzdolabında bekletirseniz daha iyi olur. Soğukken daha lezzetli oluyor. Ama vaktim yok hemen yiyeceğim derseniz o zaman bari izin verin biraz soğusun. :) Bu arada unutmadan dilimlemek çikolatanın sertliğinden dolayı epey zor oluyor. Çokda düzgün dilimlerle uğraşmayın, ikram ederken çatal bıçakla değil bir adetle peçeteyle ikram edin. Çünkü bü olağanüstü lezzetle ancak ve ancak elle yenilebiliyor :) Kibarlığa gerek yok..

Afiyet olsun..

No comments:

Post a Comment