Saturday, November 1, 2008

Havuçlu Kek


Havuçlu Kek by Yasemin MutfaktaBir ara dediniz ki; yahu bu kız sardı şeker hamuruna, bu gelecek tarif gelmeyecek.. Haklısınız :) Aslında yayınlamak istediğim başka şeker hamurlu kurabiyelerimde var. Ama biraz ara vereyim değil mi? Ancak inanın bir hastalıkmış bu şeker hamurlu kurabiyeler. İnsan bir başladımı sürekli yapası geliyor. Oyuncak gibi bişey...
Neyse gelelim bu harika havuçlu keke. Benim ilk havuçlu kekle tanışmam Starbucks sayesinde oldu. Yahu dedim bu nasıl bir lezzettir. Bu nasıl bir güzelliktir. Birde böyle tepecik oluşturup kabarmadan nasılda güzel pişirmişler dümdüz. Acaba bunun tarifi nedir? Derkeennn işte size yahu Starbucks'da neymişşşş dedirten bir havuçlu kek tarifi. Tarif "Dünyanın En Güzel Tatlıları" kitabından. Bu kitabı halen almadıysan çok şey kaçırıyorsunuz :)

Malzemeler
  • 450 gr rendelenmiş havuç (rendenin iri tarafıyla rendelenmiş olarak 3 su bardağı)
  • 1,5 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 2 tatlı kaşığı tarçın
  • 4 yumurta
  • 1 paket vanilin
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 1,25 su bardağı sıvıyağ
  • 1 su bardağı ceviz (Fotoğraflardaki kekte ceviz yok. Daha sonra yaptığımda ekledim. Kesinlikle eklemenizi tavsiye ederim. Lezzette inanılmaz değişiklik yapıyor. Ama elinizde yoksa eklemesenizde olur. Öyle de güzel böyle de :)) )
Yapılışı
  1. Yumurta ve şekeri iyice çırpın. Sıvıyağıda ilave edip çırpmaya devam edin.
  2. Kuru malzemeleri (Un, kabartma tozu, vanilin, karbonat, tarçın) beraber eleyerek yumurtalı karışıma ilave edin. Hepsine beraber çırpın.
  3. Karışıma havuç ve cevizleride ilave edip tahta kaşıkla karıştırın.
  4. Yağlanmış (23cm) standard kek kalıbına dökün.
  5. Önceden 180 derecede ısıttığınız fırında 40-45 dakika pişirin. İlk 20 dakika fırının kapağını kesinlikle açmayın.
  6. Kek biranda çok kabarmış gibi görünüyor. Sonra düzelip harika bir görüntü alıyor. Kürdan testinden başarıyla geçtiyse fırından çıkarıp bir süre dinlendirin. (Piştiğinden emin olmak için kekin ortasına bir çöp şiş ya da kürdan batırın ve çıkarın. Çıkan kürdan temizse kek pişmiş demektir.) Havuçlarında etkisiyle epey ıslak bir kek oluyor. İşte lezzetinin güzelliğide burda.
Havuçlu Kek by Yasemin Mutfakta

Not: Keki hazırlayıp soğuttuktan sonra deep-freeze de dondurup aylarca saklayabilirsiniz. Acil bir misafir geldiğinde ısıttığınız fırında ortasına kürdan batırdığınızda yumuşayana kadar ısıtıp servis edebilirsiniz. İlk günkü gibi taze ve lezzetli oluyor.

Afiyet olsun..



Güncelleme:

Lezzet dergisinin Şubat 2010 sayısında bu tarifi küçük kekler olarak hazırlamıştım. Ayrıca üzerinede Beyaz Çikolatalı Krema ile servis ettim. Kesinlikle tavsiye ederim..

Lezzet Şubat 2010 - Havuçlu Kek

No comments:

Post a Comment