Sunday, May 13, 2007

Domatesli Ekmek

Domatesli Ekmek

Uzun zamandır yapmak niyetinde olduğum ekmeği anneler günü için anneme yapmayı nihayet başardım. Annem ben bu ekmek yapma olayına girdiğimden beri benden sürekli ekmek bekliyor. Bizim aile için her zaman en değerli hediye midemizi dolduran hediyelerdir. O yüzden annemi böyle bir hediyeden daha fazlası sevindiremezdi heralde :P.

<Domatesli Ekmek

Ekmek için bir kaç kitap karıştırdıktan sonra aslında kurutulmuş domatesleri bir gün önceden yumuşatmam gerektiğini öğrendim. Ama benim okadar günüm olmayınca ıslatamadan yaptım gitti :) Aklınızda bulunsun eğer kuru domatesleri bir gece önceden suda bekletmezseniz o zaman sakın ekmeğe tuz koymayın. Benim yaptığım gibi yoksa çok tuzlu bir ekmeğiniz oluyor... Şimdi geçelim tarife.


Malzemeler
  • 500 gr tam buğday unu
  • 18 gr kuru maya
  • 325 ml ılık su
  • 15 adet kuru domates
  • 1 küçük baş veya 1/2 orta baş soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı tuz (eğer domatesleri suda beklettiyseniz!)
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağ
Yapılışı
  1. Küçük bir tavada az biraz zeytinyağı kızdırın. Sarımsak, soğan ve domatesleri küçük küçük doğrayın ve bu yağda 3-4 dakika soteleyin. Ocağın altını kapatıp soğumaya bırakın.
  2. Ekmek makinesine sırasıyla, suyu, zeytinyağını, sıvıları kapatacak şekilde unu koyun. Unun bir kenarına tuzu koyun. Unun ortasına az bir çukur açıp suya ve tuza değmeyecek şekilde mayayı ekleyin.
  3. Makineyi normal ekmek pişirme konumu (1.ayar), dark crust, 2 lb ağırlığını seçin. Ve Başlat düğmesine basın.
  4. Garnitürü ekleme bipini duyunca domatesleri ekleyin. Yaklaşık 3 saatin sonunda ekmeğiniz hazır. Hepsi bu :)
Afiyet olsun...

No comments:

Post a Comment