Thursday, May 17, 2007

Peykek (Cheesecake) Kurabiyeleri

Peykek Kurabiye

Saat gecenin 12 si ve ben nam-ı değer mutfak delisi Yasemin koşarak girdim gene mutfağıma. Sanırım bir saatten sonra bende şalterler atıyor ve hemen mutfağa girmem gerekiyor yoksa kendime gelemiyor huzursuz bir uyku çekiyorum :) Özellikle de blog macerasına atlayıp etkinlik dünyasına dahil olunca bu uykusuz gecelerimin sayısı arttı. Dün gece de eve geldiğimde saat 12ydi ve ben hemen önlüğümü giyip işe koyuldum. Gece misafirimiz olan sevgili arkadaşımız Cem şaşkın şaşkın bakıyordu bana, "Nasıl yani bu saatte!!..". Sevgili eşim gayet sakın "Alışırsın :)".
Tarifi internette "ne kadar enteresan kurabiye var acaba" diye ararken buldum. Bana inanılmaz orjinal geldi. Kendime göre kullandığım malzemeler ile tarifi veriyorum. Zaten Cheesecake i çok severim bunu bir kurabiye olarak yemek tek kelimeyle damak ziyafeti. Geceden buzdolabinda bekleyen kurabiyeleri sabah iş yerine getirdiğimde tükenmeleri 15 dakika sürdü :) Şiddetle tavsiye ederim..

Peykek Kurabiye

Malzemeler
  • Taban ve üstü için
    • 5 yemek kaşığı tereyağ (bana biraz çok geldi bir dahakine 3 kaşık kullanacağım)
    • 1/3 su bardağı şeker
    • 1 su bardağı un
  • İç karışımı için
    • 1 su bardağı yumuşak labne peynir
    • 1/2 su bardağı şeker
    • 1 yemek kaşığı limon suyu
    • 1 paket vanilin
    • 1 yumurta
    • 2 yemek yaşığı süt
Yapılışı
  1. Fırını 180 dereceye ayarlayın. Dikdörtgen bir kek kalıbını tereyağ ile yağlayıp az biraz un ile unlayın. Böylece kurabiyeniz yapışmaz.
  2. Alt tabanı ve üst katmanı için olan yağ, un ve şekeri iyice çırpın. Parça parça bir hamur elde edeceksiniz. Bu karışımdan bir su bardağı kadar bir kenara ayırın.
  3. Kalıbının tabanına karışımı iyice yayıp spatula ile üzerini düzleyin.
  4. Önceden ısıttığınız fırında 15 dakika pişirin. Piştikten sonra fırından çıkarıp bir süre soğumaya bırakın. Bu arada fırını kapatmayın çünkü pişirmeye devam edeceğiz.
  5. Ayrı bir kapta şeker ve labneyi iyice krema kıvamına gelene kadar çırpın.
  6. Peynir karışımına yumurtayı, sütü, limon suyunu ve vanilini ekleyin. Tüm karışımı iyice çırpın.
  7. Hafif soğumuş olan tabanın üzerine bu kremalı karışımı dökün.
  8. Üzerine kenara ayırdığınız hamur karışımından parça parça dağıtın.
  9. Bu şekilde fırına sürün ve yaklaşık 25 dakika pişirin. Yada üzeri iyice kızarana kadar.
  10. Piştikten sonra en az 1 saat dinlendirin. İyice soğuduktan sonra kalıptan çıkarın. Ben gecenin köründe yaptığım için bir gece buzdolabında beklemiş oldu. Ve bence kesinlikle beklemeli :) Hem soğuk daha güzel..
Not: Daha geniş bir kalıp kullanarak daha ince kurabiyeler elde edebilirsiniz. Ben yoğun krema tadını almak için bu kalıbı tercih ettim :)

Afiyet olsun...

No comments:

Post a Comment