Monday, October 8, 2007

Kadir Gecesi


Biz bu ilahi kelamı, Kadir Gecesi’nde1 indirdik. Bilir misin, nedir Kadir Gecesi? Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdır.2 O gece melekler, Rablerinin izniyle, ilahi bir esin taşıyarak3 bölük bölük inerler;4 insanı her türlü kötülükten emin kılar bu gece; ta şafak vaktine kadar..5

1 Yahut, “Kudret Gecesi” veya “Haşmet Gecesi” -Hz. Peygamberin ilk vahyi aldığı gece böyle tanımlanmaktadır (bkz. önceki surenin giriş notu). Birçok Hadis’e dayanarak denilebilir ki, o gece, Hz. Peygamberin Medine’ye hicretinden on üç yıl önceki Ramazan ayının son on günü içindeki gecelerden biridir; muhtemelen 27. gecesidir.
2 Zımnen, “içinde benzer bir gece bulunmayan” (Razi).
3 Lafzen, “melekler ve [ilahi] esin”. Ruh teriminin bu şekildeki karşılığı için bkz. 16:2’nin birinci cümlesi ve ilgili dipnot 2. Bu ayet, terimin Kur’anda “ilahi esin/ilham” anlamında kullanıldığı tartışmasız ilk örnektir.
4 Tenezzelu’nun kullanıldığı gramatik kalıp, tekrarlanma, sıklık veya çokluğu gösterir. Bu nedenle, -İbni Kesir’in de görüşüne uygun olarak- “bölük bölük inerler” şeklinde çevirdim.
5 Lafzen, “o, kurtuluştur/ barıştır (selam)” (Bkz. Sure 5, not 29). –yani o, mümini bütün ruhi/manevi kötülüklerden emin kılar. Mücahid’in yorumu da böyledir (İbni Kesir’den naklen). Bu ifade, bu gecenin kutsallığını kavramanın, gereksiz/yersiz düşünce ve eğilimlere karşı bir sığınak vazifesi gördüğü anlamına gelir.


Kaynak: Kur'an Mesajı / Meal Tefsir (Muhammed Esed) - 97. KADR Suresi

No comments:

Post a Comment