Wednesday, October 6, 2010

Anneanne Kurabiyesi (Uşak Kurabiyesi)

Anneanne Kurabiyesi / Uşak Kurabiyesi

Hani bazı lezzetler vardır sizi çocukluğunuza götürür.. Öyle nettir ki sizde bıraktığı anı, ısırdığınız her lokmada o günleri yeniden yaşarsınız. İnsan hayat telaşına girdiğinde yedikleride genelde bu telaşa kapılıp ağızdan mideye inme süresinde unutulup gidiyor. Ancak çocuklukta hayat bir telaş kümesinden çok, her anı merak edilen bir zaman kümesi olunca, haliyle hemen hemen her yaşanan şey gibi her yemeğinde ayrı bir hatırası kalıyor benlikte.
Ben çocukluğumun uzun bir kısmını küçük bir kasabada geçirdiğim için büyük şehir İstanbul'a anneannemlere gelmek benim için her zaman heyecanlıydı. Her ne kadar geldiğimin akşamı cam kenarına geçipte "Annemler eşyaları kamyona koysunlar, gelsinler, hepimiz beraber olaaamm..." diye ağlasamda benim için İstanbul çok kıymetliydi... Özelliklede anneannemin dolapta sakladığı kocamaan cam kavanozdaki kurabiyeleri :) Ah ben ahh, boğazıma düşkünlüğüm o zamanlardan başlıyor demek ki:) O kocaman kurabiyeleri ve gizli gizli aşırmalarımı hiç unutmam.. Sorsanız anneannemde unutmaz zaten. Mutfakta sürekli yer değiştirirdi kavanoz ben bulamayayım diye ama ben her seferinde bulurdum :) Hehehe...
İşte o kadar kıymetli olan kurabiyeleri yapmakta pek kolay değilmiş meğer. Zira boşuna değil anneannem bu kıymetlileri benden saklıyormuş :)

Anneanne Kurabiyesi / Uşak Kurabiyesi

Malzemeler
  • 1 paket margarin. (250 gr) (Yarısını eritin, yarısını oda ısısında iyice yumuşatın.)
  • 3 türk kahvesi fincanı toz şeker
  • 1 türk kahvesi fincanı yoğurt
  • 3 yumurta (1 tanesinin sarısı üzerlerine sürmek için ayırın.)
  • ½ paket kabartma tozu
  • 1 adet portakal (Kabuğunu rendeleyin ve suyunu sıkın)
  • 1 adet limon (Kabuğunun rendesi)
  • Aldığı kadar un (gerçekten öyle burda kıvam çok önemli :) )
  • Süslemek için ceviz
Yapılışı
  1. Un hariç tüm malzemeyi geniş bir yoğurma kabında parmaklarınızla karıştırın.
  2. Yavaş yavaş kaşık kaşık un ilave etmeye başlayın. Yapışkan bir hamur elde edene kadar karıştırın aman dikkat çok fazla yoğurmayın. Kulak memesinden çok daha yumuşak biraz ele yağışan bir hamur elde edeceksiniz. Çok yoğurduğunuz ve unladığınız takdirde kurabiyeleriniz çok sıkı ve sert olurlar. Olabildiğince az sadece malzeme karışana kadar yoğurun.
  3. Hamur hazır olduktan sonra hamurdan parçalar koparıp yuvarlayın. Yuvarlarkenden yine asla hamuru sıkıp bastırmayın. Ellerinizi bolca yağlayıp hamurdan parça koparın çok hafif yuvarlayığ yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye bırakın.
  4. Üzerlerine fazla bastırmadan ayırdığınız yumurta sarısını fırça yardımıyla sürün. Toz şeker serpiştirin ve arzu ederseniz ortasına bir tane ceviz içi saplayın.
  5. 180 derece fırında üzerleri iyice kızarıncaya kadar pişirin. Bu arada altlarınıda kontrol edin eğer tepsiden kolayca ayrılıyorlar ve altlarıda kızardıysa tamamdır.
Afiyet olsun...

Tarifim Lezzet dergisi Şubat 2010 sayısında yayınlanmıştı.. Oldu da dergiyi alamadıysanız bu da dergiden bi görüntü :)

Lezzet Şubat 2010 - Mantarlı Muska Böreği ve Anneanne Kurabiyesi

No comments:

Post a Comment