Wednesday, October 13, 2010

Sütlü Havuç Çorbası ( Tavşan Çorbası :) )

Sütlü Havuç Çorbası


Tüm gün koşturmuşsundur sokakta. Bu arada sağanak bir yağmur vardır, adımını attığın heryerde su birikintileri. Şemsiye sadece kafanı korurken tüm paçaların su içindedir.. Bir yandan yazın sıcağından bunaldığın zamanlarda bugünleri özlediğini düşünür şikayet etmemeye çalışırsın ama işte insanoğlu nankördür.. Veryansın edersin, yağmura, çamura, İstanbul'a... Bir şekilde varırsın evine sinirli bir şekilde kapıya anahtarı sokarsın, kapı açılır.. Ve sıcak yuva kokusu yüzüne çarpar.. Ettiğin tüm veryansınları bir anda unutup, şükredersin.. Evindesindir.. Yürek ısınmıştır tek eksiği sıcak bir lokma ile mideyide ısıtmaktır.. Sıcak lokma çorba ile başlar..

Malzemeler
  • 3 adet orta boy havuç
  • 2 çorba kaşığı un
  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 1 litre süt
  • 1,5 litre sıcak su
  • 1 çorba kaşığı kuru nane
  • Tuz, taze çekilmiş karabiber
Yapılışı
  1. Havuçların kabuğunu soyup rendenin ince tarafıyla rendeleyin.
  2. Çorbayı hazırlayacağınız tencerede zeytinyağını ve tereyağını ısıtıp havuçları ekleyin. Hafif yumuşayıprengi değişene dek kavurun.
  3. Unu ilave edip birkaç dakika daha kavurun. Sürekli karıştırarak un topaklaşmadan sütü azar azar ilave edin.
  4. En son kaynar su, tuz ve taze çekilmiş karabiberi ekleyin. (Çorbanın kıvamına göre kaynar suyu yavaş yavaş ilave edin. Çok duru olmaması için bir anda tüm suyu eklemeyin.)
  5. Çorba kaynayıncaya kadar arada bir karıştırarak (taşmasını önlemek için) birkaç taşım kaynatın.
  6. Ocaktan alın. Üzerine kuru nane serpin. Sıcak olarak servis yapın.

Not: Tarifi dergiden görüpte ilk uygulan isim sevgili adaşım Yasemin. Oğlu bu çorbayı çok sevince ve bool havuçlu olduğunu öğrenince adını "Tavşan Çorbası" yapmış. Eee isim hakkını ona devrediyorum bende :) Fotoğraf için de sevgili Hande'ye teşekkür etmem lazım.. Dergi için yapılan çekimden gelen kareler sayesinde sayfamda da yayınlayabiliyorum bu güzelliği..

Leziz dergisinin Nisan 2010 sayısında yayınlanmıştı bu tarifim. Hani dergiyi alamadıysanız bu da dergiden bir görüntü :)

Leziz Nisan 2010 - Sütlü Havuç Çorbası

No comments:

Post a Comment