Monday, July 12, 2010

AHUDUDU REÇEL TARİFİ ( kardeşim Sevilay' ın tarifi)

MALZEMELER:
  • 1 kg ahududu,
  • 5 su bardağı şeker,
  • 1 limon suyu,
YAPILIŞI:
  1. Ahududu genellikle uçlarında ki yeşil kısmı çıkarılmış satılıyor, çıkarılmamışsa temizlenip iki üç kere bol suya yatırıp, avuç avuç akan suyun altında temizlenir. Süzgece konup üç beş dakika süzdürülür.
  2. Tencereye bir kat ahududu bir kat şeker olmak üzere kat, kat yerleştirilir. 5 -6 saat ya da bir gece bekletilir. (tencerenin derin olmasını tavsiye ederim. çünkü her reçel gibi kaynatırken anında taşabilir.)
  3. Tencerenin altı yakılır. Kaynayıncaya kadar yüksek ateşte daha sonra kısık ateşte yarım saat kaynatılır. Kaynama esnasında oluşan köpükler delikli kepçe ile reçelin üzerinden alınır. Pişerken delikli kepçe ile mevyeler tencerenin kenarında ezilip dağılması sağlanır. Yarım saatin sonunda bir limon suyu eklenir. bir iki taşım daha kaynatılır. Ocaktan alınır.
  4. Hemen kavanozlara alınıp ağzı sıkı sıkı kapatılır. Bu şekliyle çok uzun dayanabilir.
Afiyet olsun... NOT: Reçelin kıvamını alıp almadığını anlamak için
  1. Buzlukta soğutulmuş bir kaba kaynayan reçelden konulup sağa sola sallandığında reçel hemen akmıyorsa kıvamı olmuş demektir.
  2. Bir kaba kaynamakta olan reçelden alıp parmağımızla yol çizersek ve reçel hemen kapanmıyorsa reçelimizin kıvamı olmuş demektir.
Sevilay' cım ellerine sağlık. Tarifin için çok teşekkür ederim.

No comments:

Post a Comment