Tuesday, September 28, 2010

Pırasalı ve Tavuklu Kiş

Tavuklu Pırasalı Kiş

Ahh o nasıl bir lezzettir.. Münevver ablam sen çook yaşa emi! Ne kadar lezzetli şeyler yedim senin elinden. Ama bu kiş en unutamadıklarımdan! Sıcacık yeni fırından çıkmış haliyle, soğuk buzdolabından çıkmış haliyle, her haliyle harika! Hamurunun inceliği ve lezzeti, içine ne malzeme koyarsanız koyun lezzetinden bir şey kaybettirmiyor! İç malzemesinde kendinizi sınırlamayın, mevsimine göre pırasa ile yapın, ıspanak ile yapın, olmadı semiz otu ile deneyin, hatta bi ara domatesli ve beyaz peynirli yapın birazda siyah zeytinle taze fesleğen ekleyin.. Yazarken bile bana bişeyler oluyor sanırım bu domatesli alternatifi en kısa zamanda yazı haline getirmeliyim.. Evet evet...
Allahım gecenin bu saatinde kiş tarifi verirsem olacağı bu, sanırım bilgisayar başından kalkıp mutfağa geçeceğim! İmdaaattt benim sonum hiç iyi değil! Bak söylüyorum gün gelirde bir gün "Yasemin Nerde, neden bize gelmiyor?" diye sorarsanız, bilin ki evden çıkamıyor olacağım! Vinç gönderin şu duvarı yıksınlar beni çıkarsınlar.. İmdaaattt :))
Ama ne yapayım, herşey o kadar lezzetli, yemesi o kadar keyifli ki.. Şimdi ben elimi kolumu bağlayıpta nasıl bu lezzetleri biraraya getirmeden yeni lezzetler keşfetmeden durayım.. Sonra mutfağım üzülmezmi, fırınım arkamdan ağlamazmı.. Çocukken yemeği bitirmeyince "Çocuğum bak arkandan ağlar, hadi bitir.. " diye yapılan duygu sömürülerinin kurbanıyım ben. Çok duygusal bir insanım ondaann... Ah ahh.. Bir gün bende önümdeki yemeğe burun kıvırıp "Ayyy hiç iştahım yok! Yiyemiicceeemmm.." diyebilecekmiyim.. Hahaha hiiç sanmıyorum :)
Neyse siz ne olur ne olmaz aklınızın bir kenarına bi vinç kiralama numarası yazın, mutlaka ihtiyacınız olacak.. Hele ki bu kişi yaptıktan sonra.. ;)

Tavuklu Pırasalı Kiş

Malzemeler

Taban için:
  • 1 + 1/2 su bardağı kadar un silme
  • 60 gr tereyağ (oda ısısında yumuşamış)
  • 1 yumurta
  • 2 çorba kaşığı süt
  • 1/2 çay kaşığı kabartma tozu
Üzeri için:
  • 1/2 su bardağı çedar peyniri (ya da parmesan peyniri, kaşar peyniri soğuduktan sonra çabuk sertleştiği için tavsiye etmiyorum. Ama hemen tüketeceğim derseniz, buyrun denemesi bedava ;) )
  • 2 yumurta
  • 1 türk kahvesi fincanı süt
  • • ½ türk kahvesi fincanı krema
İç malzemesi:
  • ½ kg pırasa
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 1 su bardağı haşlanmış ve didiklenmiş tavuk eti
  • Tuz, karabiber
Yapılısı
  1. Hamur malzemelerini karıştırıp bir araya getirin. Fazla yoğurmamaya dikkat etin. Sadece hamur biraraya gelsin yeter. Çok yoğurulan kiş hamuru sertleşir. Buzdolabında 30 dakika dinlendirin.
  2. İç malzemesi için pırasaları ince kıyıp sıvıyağda yumuşayana kadar kavurun. Tavuk etleri, tuz ve karabiberde ilave edip soğuması için bir kenarda bekletin.
  3. Derin bir kasede üst malzeme için süt krema ve yumurtayı çatalla veya çırpma teliyle çırpın.
  4. 26 cm lik tart kalıbını yağlayın. Eğer varsa tabanı ayrılan teflon kalıplardan kullanmanızı öneririm. Hem kullanımı kolay hemde çok fazla yağlamaya gerek yok ;)
  5. Tart hamurunu buzdolabından çıkarın. Az unladığınız tezgahta olabildiğince ince açın. Kalıba yerleştirin. Kenar fazlalıklarım ziyan olur diye üzülmeyin küçük tart kalıplarında minik porsiyonluk kişler hazırlayabilirsiniz. Yada fırına atıp kızartıp çıtır çıtır yiyebilirsiniz..
  6. Kavrulan pırasalı harcı hamurun içine genişçe yayın.
  7. Üzerine bol miktarda peynir serpin.
  8. Üst malzemeyi üzerinde gezdirin.
  9. 180 derece fırında üzeri iyice kızarana kadar pişirin. Fırından fırına değişiklik gösterebilir ama yaklaşık 25 dakika yeterli olacaktır.
  10. Sıcak olarak yanında bir fincan çayla ikram edin. Bir dilim yetmez bir dilim daha ikram edin. Çekinmeyin ;)
Afiyet olsun...


Tarifim Lezzet dergisi Şubat 2010 sayısında yayınlanmıştı.. Oldu da dergiyi alamadıysanız bu da dergiden bi görüntü :)

Lezzet Şubat 2010 - Tavuklu Pırasalı Kiş

No comments:

Post a Comment