Sunday, August 15, 2010

Erişteli Yeşil Mercimek Çorbası

Erişteli Yeşil Mercimek Çorbası

O kadar çok şey var ki yapmak istediğim.. Sayfalar doldurur tariflerim. Ama gel görki yaptıklarım fotoğraflanmadan yenilip bitiyor. Çünkü yaklaşık bir aydır fotoğraf makinem yok :( Evet gerçekten yok.. Küçük bir makineye kaldım ama bu makinede hiç birşeyi doğru dürüst çekmiyor. Ev fotoğraf makinesi çöplüğü gibi ama hiçbiri bir işe yaramıyor.. Bu da benim hevesimi kırıyor moralimi bozuyor. Haliyle yaptığım hiç birşeyi paylaşma isteyi uyandırmıyor. İyi ki vakti zamanında bir iki tarif biriktirmişim arşivimde en azından bunlara bakıp mutlu oluyorum ah ah ne güzel fotoğraflar çekmişim diye.. Bakalım şimdilik makine tamirde olursa ne ala olmazsa, ki bu ihtimali düşünmek istemiyorum, uzun bir süre daha bekleyeceğim.. Ne diyebilirim ki belki bu zorunlu ara bize iyi gelir.. Arşivdekiler bitene kadar sizinleyim.. Sonra gene biraz sessizlik olacak :( Kusura bakmayın...

Erişteli Yeşil Mercimek Çorbası

Bu çorbayı serin bir bahar günü yapmıştım. O zamanda pek iyi gelmişti. Şimdi belki dayanılmaz bir sıcak var ama genede Ramazan'da mideyi en rahatlatan şey öncelikle ılık bir çorba değil mi.. İşte bu da benim size bu Ramazan'da ilk tarifim olsun.. Allah kabul buyursun...

Malzemeler (Tarif Remix 1 kitabından uyarlanmıştır)
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 2 çorba kaşığı domates salçası
  • 1 su bardağı yeşil mercimek
  • 1/2 su bardağı erişte
  • kuru nane, pul biber
  • tuz, karabiber
  • 2 su bardağı tavuk suyu (eğer yoksa, 1 adet tavuk bulyonu 2 su bardağı kaynar suda eritin)
  • 8 su bardağı kaynar su
Yapılışı
  1. Yeşil mercimekleri yaklaşık 20 dakika bol suda haşlayın. Haşlanan mercimekleri süzün. Kenara ayırın.
  2. Soğan ve sarımsağı küçük küçük doğrayın.
  3. Derin bir tencereye yağları ekleyip eritin. Eriyen yağa soğan ve sarımsağı ekleyin. Pembeleşip yumuşayıncaya kadar kavurun.
  4. Salçayıda ilave edip bir iki kere karıştırın. Tavuk suyunu ve kaynar suyu yavaş yavaş ilave edin. Mercimekleri ekleyin. Su kaynayınca erişteleri ilave edin.
  5. Tuz ve karabiber ilave edin.
  6. Kısık ateşte mercimek ve erişteler pişene kadar bir iki taşım kaynatın.
  7. Ayrı bir tavaya çok az tereyağ koyun. Kuru nane ve pul biber ilave edip kızdırın. Pişen çorbaya ilave edip bir taşım daha kaynatın.
  8. Sıcak olarak servis edin.

Afiyet olsun...

No comments:

Post a Comment