Monday, April 9, 2007

Çikolatalı, Hurmalı ve Bademli Börek

cikolataliborek01A

Aman Yarabbi! Tarifin adı bile ağzımın sularını akıtmaya yetiyor.. Ama tadı, işte o anlatılmaz yaşanır. Bu tarifi yaptığınızda bir daha korkarım başka tatlıyı buna tercih edemeyeceksiniz. Kesinlikle aldığınız her kaloriye değer :)
Tarif bundan 3,5 sene önce aldığım ama birtürlü hiçbir tarifi uygulamaya fırsatımın olmadığı "Chocolate - cooking with the world's best ingredient" kitabından. Kitabın adından da anlaşılacağı gibi içinde "Dünyanın en iyi malzemesi" ile yapılan tarifler var. Tarifteki ölçülerle biraz oynadım özellikle yağın oranıyla.
Bu yoğun tarifin yapımıda öyle göründüğü gibi zor değil. Aksine hazırlaması toplasanız 15 dakika sürüyor :) Bu kadar çabuk sonuca ulaşılan bir tarif olması ne kadar güzel dimi?
Evet farkındayım sizde sabırsızlanıyorsunuz. Onun için ben susayım tarif konuşsun, okuyanlara şimdiden afiyetler olsun..

Malzemeler
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 2 adet yufka
  • süslemek için kakao, pudra şekeri ve tarçın
Böreğin iç malzemesi
  • 4 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 su bardağı damla bitter çikolata (arzu ederseniz normal bitteride parçalayabilirsiniz. Sonuçta eritilecek. Damla çikolata ölçüm olarak kolay oluyor hemde kolay eriyor)
  • 1 su bardağı parçalanmış badem
  • 1 su bardağı küçük küpler halinde kesilmiş hurma
  • 1/2 su bardağı toz şeker (hiç koymasanızda olur)
  • 1/2 yemek kaşığı tarçın
Yapılışı
  1. Bir sos tenceresinde yağı ve çikolatayı beraber eritin.
  2. Şeker, badem, hurma ve tarçını çikolataya ilave edin.
  3. Hepsini beraber bir-iki dakika kavurun. Tencerenin altını kapatın.
  4. Yufkayı yarım ay olacak şekilde kesin.
  5. Bir tarafına eritmiş olduğunuz tereyağından sürün ve diğer yarımı üzerine kapatın.
  6. Üstüne iç malzemenin yarısını sürün. Ve iyice yayın.
  7. Uzun rulo olacak halinde sarın ve yuvarlak fırın kabına yerleştirin.
  8. Diğer yufkada da aynı işlemi yaparak onu da ortadaki yufkanın çevresine sarın. ,
  9. 180 derece önceden ısıttığınız fırında yufkaların üzeri kızarana kadar pişirin.
  10. Fırından çıkınca hafif ılımasını bekleyin. Üzerine kakao, tarçın ve pudra şekerini çay süzgeciyle serpebilirsiniz.. Ilık olarak servis yaparsanız daha lezzetli oluyor.
İki kat yufka kullanılmasının sebebi, üsteki pişen yufa kıtır olurken içerdeki yufka hem malzemeyi tutuyor hemde yumuşak kalıyor. Ve tabiki kıtır yufka, yumuşak yufka ve o nefis hurmalı bademli çikolata bir araya gelince... Daha fazla yazamayacağım :))

No comments:

Post a Comment