Monday, April 9, 2007

Ayşenur'un Burdur Sarmaaşı

SarmaAsi

Bu yemek farklı lezzetlerin birarada sunulduğu bir tarif. Tatlı ve tuzlu bu yemekte biraraya geliyor. Ayşenur gelince önce yemeği bir güzel kokladı ve evet koku testinden başarıyla çıktım :) Ta daaa :) Ve sıra tadındaydı, ve oda tamam.. Cumartesi akşamının tarif uygulama şampiyonu Yasemin karşınızda.. Aynen anneminki gibi olmuş vallahi bravo dedi. Ne kadar çok bravo aldım o gece.. Aman insan böyle yaptıkları sevilipte yendimi pek bi seviniyor. Rahmetli babaannem biz yemek yerken "Ama gızım yin gızım, siz yiyince ben doyuyom" derdi hep. İnsan kendi pişirince hakkaten böyle hissediyormuş. Canım babaannem, Allah rahmet eylesin...
Aslen tarifi verirken ölçü kullanmadı Ayşenur, biraz kafamıza göre yaparız dedi. Ama şimdi ben öyle yazamam dimi tariflerimi :) Onun için kendime göre ölçülendirdim. Ayşenur'dan da onayı aldığıma göre size aynen iletiyorum.

Malzemeler
  • 2 su bardağı pilavlık bulgur
  • 3 su bardağı kaynar su
  • 1 baş kuru soğan
  • zeytinyağ (arzu ettiğini kadar, bu kısmı babaannemin değişiyle "El Terazi, Göz Mizan")
  • 1 su bardağı parçalanmış ceviz ama öyle çok parçalı olmayacak yerken ağza gelecek
  • kuru nane
  • 5 yemek kaşığı tahin
  • 1 su bardağı parçalanmış beyaz peynir
  • tuz
  • Haşlanmış veya salamura yenmeye hazır asma yaprağı
  • Servis için yanında kornişon turşu
Yapılışı
  1. Soğanları yağda kavurun
  2. Cevizleri ve kuru naneyi ekleyin. Hepsini beraber kavurun.
  3. Suyu, tuzu ve bulguru ekleyin. Bir kere karıştırdıktan sonra aynen bulgur pilavı gibi pişmesini bekleyin.
  4. Pişince altını kapatın. Tahini ekleyin ve iyice karıştırın. Tahin tüm pilava karışsın.
  5. Peynirleride üzerine serpin ve kapağını kapatın. Kendi sıcaklığıyla peynirler iyice erisin.
  6. Ilık olarak yanında asma yaprağı ve turşu ile servis edin. İsteyen asma yaprağına sarma gibi sararak, isteyen kaşık kaşık yiyebilir. Ve bu yemeğin yanında önerilen tek içecek bir bardak mis gibi siyah çay :)
Ertesi gün kalanı yaprağa sarıp az biraz su ile pişirebilir ve o şekilde de tüketebilirsiniz. Ama benim tahminim lezzetine doyamayan misafirleriniz tamamını bitirecekler :)

Afiyet olsun, ve yeniden teşekkürler Ayşenur ve Annesi...

No comments:

Post a Comment