Sunday, April 22, 2007

Rokoko - Karlı Dağ

rokoko

Annem bu tarifi ne zaman yapsa gününde tüketirtik. Ertesi güne kalan rokokoya hiç tanık olmadım. Özellikle sıcak yaz günlerinde inanılmaz giderdi. Cumartesi günü hazır havalar güzelleşmeye (gerçi bu sene pek kötü hava da görmedik ama olsun baharın tadı bir başka..) ve yazın cıvıltısı evlerimize dolmaya başlarken bu güzel tatlıyı misafirlerime yapmaya karar verdim. Ve gelenek bozulmadı kendime sakladığım bir iki dilim dışında tatlıdan eser kalmadı :) O da dün gelen misafirlerime kısmet oldu ve annemin nefis rokokosunun şanı aynen devam etti.. Eminim sizde yaptığınızda bu gelenek bozulmayacaktır ;)
Üzerine serpilen hindistan cevizi ve yuvarlak dağ görünümü pastanın "Karlı Dağ" diye adlandırılmasına da neden olmuştur ki eltim bu şekilde isimlendirmeyi daha uygun buldu :)
Rokoko ile ilk Divan Pastanesi'nde tanışmıştım küçükken. Çok daha farklı bir lezzetti ordaki, yoğun dondurma ve krema tadı alıyorduk yerken. Benim tarifteki lezzet tamamen başka. Anladımki aslında rokokanın tek bir tipi yok. Rokoka buzlukta dondurulmak suretiyle soğuk yapılan pastalara verilen isim :) Hadi bakalım buda genel kültür olsun..

rokoko2

Malzemeler
  • 5 yumurta
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 2 paket toz krem şanti
  • 1 su bardağı soğuk süt
  • 3 paket pötibör bisküvi (175 gr x 3 = 525 gr )
  • Üzerine dökmek için Dr.Oetker çikolata sos
  • Süslemek için hindistan cevizi
Yapılışı
  1. Bisküviler çok ince parçalanmamak koşulu ile iyice parçalanır. Arada iri parçaların kalması pastayı yerken ağıza gelmelerine ve güzel lezzet vermelerini sağlıyor :). Çocukken öyle çok kapsamlı robotlardan bulunmadığı için evlerimizde, bisküvileri bir poşete doldurur, üzerine bir el bezi örter ve çekiçle döverek kırardık.
  2. Bir kapta yumurta ve şeker iyice krema kıvamına gelinceye kadar mikserin yüksek devrinde çırpılır. Bu pastanın yapılışında herhangi bir pişirme olmadığı için malzemelerin çok iyi çırpılması gerekiyor.
  3. Ayrı bir kapta 2 paket krem şanti 1 bardak süt ile çırpılır.
  4. Bisküviler, krem şanti ve yumurtalı karışım derince bir kapta bir kaşık yardımıyla karıştırılır.
  5. Karışım temiz bir poşete doldurulur ve şeklini almasını istediğiniz kaba poşetle birlikte konulur. Derin dondurucuda iyice sertleşene kadar bekletilir. Genelde bir gün önceden yapıldığında daha güzel oluyor ;)
  6. Servis yapılmadan önce çikolata sos hazırlanır. Biraz soğutulur.
  7. Servis tabağına poşetteki karışım ters çevrilerek alınır. Poşete konduğu için girdiği kalıbın şeklini alması ve dondurucan çıktıktan sonra bile kolay kalıbından çıkması sağlanmış olur.
  8. Üzerine çikolata sos dökülür ve hindistan cevizi ile karlar yağdırılır. Bu sene kar görmek nasip olmadı istanbul'dakilere buda bir çeşit kar ziyafeti olsun..
Afiyetler olsun...

No comments:

Post a Comment