Sunday, April 29, 2007

Patates Püresi

patatespuresi

Evlendikten sonraki ilk yemek davetlerinde, ki kayınvalidemler bunlara ziyafet diyorlar, fiks menüde her zaman patates püresinin yer aldığına tanık oldum. Kayınvalidemlerde ağırladığımız ilk misafirde bu sefer püreyi ben hazırladım. Tabii annemden öğrendiğim usulüyle. Ve o günden beride bu iş hep benim usülümde yapılıyor. Farklısının tadını artık beğenmez oldular :). İşte size bu inanılmaz lezzetli patates püresinin tarifi:

Malzemeler
  • 5 orta boy patates
  • 1/2 kg kadar süt (burası biraz sizin pürenizi ne kadar akışkan istediğinize bağlı, dikkat edin püre çorbası olmasın ki benim bir kere başıma geldi :))
  • Tuz
  • Tereyağ
Yapılışı
  1. Patatesleri soyun ve iri küpler halinde doğrayın. Zaten el blendarından geçeceği için çok küçük doğramanıza gerek yok ;)
  2. Çelik bir dencereye doğradığınız patatesleri koyun. İçine hafif üzerlerine çıkacak kadar süt ekleyin. Az eklemiş olmanız önemli değil blendardan geçirirken isterseniz daha da süt ilave ederek kıvamını daha akıcı yapabilirsiniz. Yeterki çok olmasın. O zaman nişasta ile koyultmanız gerekir. Yada ayrı bir tencerede patates haşlayıp eklemeniz ki bu da asıl lezzetini bozabilir. İşte benim püremin sırrı bu: patatesler suda değil doğrudan sütte haşlanıyorlar. Böylece haşlanırken sütü çeken patateslerin lezzetine lezzet katılıyor.
  3. Arzu ettiğiniz kadar tuz ve tereyağ parçalarını da sütün içine katın. Arada dibi tutmasın diye karıştırarark patateslerin iyice yumuşamasını sağlayın.
  4. Patatesler yumuşayınca ocağın altını kapatıp blendardan geçirin. Servis etmeden önce blendardan geçirirseniz daha iyi olur. Servis ederken kuru nane veya pul biber ile süsleyebilirsiniz..
Afiyet olsun...

No comments:

Post a Comment