Thursday, June 10, 2010

Taze Kekikli Mantarlı Pilav

Taze Kekikli Mantarlı Pilav

Bundan çok uzun değil aylar evvel mantarı ağzıma koymazdım. Şaka değil! İçine mantar giren hiç bir yemeği bana yediremezdiniz. Hatta mantarlı pizzada minik minik mantarları bile ayırmak zorunda kaldığım günler vardı. O derece yani.. Neden bilmem çocukluğumdan beri ağzıma koymadığım tek yiyecekti mantar.. Şimdi düşünüyorumda ne büyük ahmaklık etmişim :))) İnsan kendini mantardan ve mantarlı lezzetlerden mahrum etmemeli. Hele ki etle, tavukla.. Hatta aslında en güzeli kahvaltıda omlette. :)

Taze Kekikli Mantarlı Pilav

Hani artık mantarı seviyorum ya, hemen hemen her yemekte kullanıyorum sanırım. Yakında evde mantar yasağı gelecek eşimden. Ama ne yapayım her şeye bu kadar mı yakışır yahu bu sebze. İşte bu pilavda yakıştığı harika lezzetlerden biri.. Oğlumun tam bir pilav ve makarnakolik olduğunu söylemeye gerek yok. Ama bu pilavı ayrı bir iştahla yedi sanki :)
Elbette pazardan aldığım tazecik kekik ve kocaman beyaz mantarların etkisi büyük bunda :) Aslında bu pilava dereotuda çok yakışır. Ancak henüz eşimi bu konuda ikna edebilmiş değilim. Bakalım ben mantara ikna oldum O'da dereotuna olur :P. Ama sebebi ne olursa olsun bu pilavı muhakkak deneyin derim. Gerçekten çok keyifle yiyeceğiniz bir yemek olacak..

Taze Kekikli Mantarlı Pilav

Malzemeler
  • 1 su bardağı pilavlık pirinç
  • 1 su bardağı tavuk suyu
  • 1 su bardağı kaynar su
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 1 büyük boy kırmızı biber
  • 3 dal taze kekik
  • 5 adet orta boy beyaz mantar
  • tuz
Yapılışı
  1. Pirinci sıcak suyun altında yıkayın. Süzgeçe koyup süzülmeye bırakın. Eğer vaktiniz varsa 30 dakika tuzlu kaynar suda bekletebilirsiniz. Ama ben genelde hiç bekletmiyorum.
  2. Biberi ve mantarları yarım ay şeklinde doğrayın. Çokda küçültmeyin yerken lezzetini almak lazım.
  3. Geniş bir pilav tenceresinde yağları eritin. Biberi ve mantarları ilave edip yumuşayana kadar kavurun.
  4. İnce kıydığınız taze kekiğide ilave edip bir iki kere karıştırın.
  5. Pirinçleride tencereye ilave edip 5 dakika nazikçe karıştırarak kavurun. Çok sert karıştırmayın ki pirinçler kırılmasın.
  6. Tavuk suyunu ve kaynar suyu ilave edin.Arzu ettiğiniz miktarda tuz ilave edin. (ben silme 2 tatlı kaşığı kadar ekliyorum). Bir iki kere karıştırın. Kısık ateşte pişmeye bırakın.
  7. Pirinçler suyu çekene kadar (tencerenin ortasını tahta kaşıkla açtığınızda su kalmamış olmalı) pişirin. Ateşi kapatıp tencereyi bir sofra bezine sarın. Pilavı 15 dakika demlenmeye bırakın. Sıcak olarak servis edin.
Afiyet olsun...

No comments:

Post a Comment