Thursday, June 24, 2010

ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR


Enginar, içerdiği ciarin adlı etkili madde ile karaciğer ve safra kesemizi destekleyen bir besindir. Safra salgılarını artırmakta ve sindirimi kolaylaştırmaktadır. Enginar, kandaki yağ ve kolesterol düzeylerini düşürmektedir Enginar, güçlü bir idrar söktürücüdür: Böbreklerin çalışmasını düzenlemekte ve bedendeki istenmeyen sıvıların atılmasını kolaylaştırmaktadır. Enginar ayrıca, içerdiği inülin adlı maddeyle, geleneksel olarak seker hastalarına tavsiye edilen bir besindir: Bu tür nişasta olan bu madde, sindirilmeye dirençlidir. Ve kandaki şeker düzeyini düşürür. Bütün bu etkileri sağlamak üzere enginarın tazesinin ya da konservesinin bol bol yenilmesi öğütlenmektedir.

MALZEMELER:
  • 8 adet enginar
  • 1 soğan
  • 1 havuç
  • 1 patates
  • 1 çay bardağı iç bezelye
  • Yarım su bardağı zeytinyağı
  • 2 adet limon
  • 1 tutam dereotu
  • 1 çay kaşığı şeker
  • Tuz
YAPILIŞI:
  1. Derin bir kaba limonlu su hazırlanır.
  2. Enginarlar çanaklarının tam dibinden kesilerek ser kabukları sıyırılıp alınır. Ortalarındaki mor ve tüylü kısımlar kaşıkla kazınarak temizlenir kararmaması için.( beyaz etli kısım kalacak, yeşil kısımları kalırsa sert olduğu için hoş olmaz) tuz ve limon ile ovulup limonlu suyun içine atılır. 
  3. Bir başka tencerede zeytin yağ ile ince doğranmış soğanlar hafif sarartılır, bezelye, küçük küp küp doğranmış havuç ve patatesler eklenir biraz daha kavrulur. Tuz ve şeker ilave edilerek karıştırılır, üzerine enginarlar ters konarak yerleştirilir.
  4. 2 su bardağı limonlu sıcak su eklenir kısık ateşte suyu çekinceye kadar pişirilir. ( arada su ekleyebilirsiniz) 
  5. Enginarlar tencereden alınır servis tabağına çukur kısımları yukarıda olacak şekilde dizilir. Çukur kısımları tencerede kalan sebze karışımı ile doldurulur. Üzeri dere otu ile süslenerek soğuk servis yapılır.
Afiyet olsun...

NOT: Marketlerde satılan hazır enginar kullanabilirsiniz. Enginarlar kavanozdan çıkarılır yıkanır limonlu suya atılır. Devamı için yukarıdaki işlemler aynen yapılır.

No comments:

Post a Comment